Την προσωρινή αναστολή της συμφωνίας της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, μετά την ανακοίνωση του Ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, ότι δεν προτίθεται να υπογράψει το μνημόνιο, που ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά Ινστιτούτα.

Ο κ. Μπασέσκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να μην εγκρίνει το μνημόνιο με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Αποφάσισα να μην εγκρίνω το μνημόνιο, επειδή στην τρίτη σελίδα αναφέρει στις υποχρεώσεις, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Δεν θα μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη γι' αυτό το μέτρο, το οποίο εκτιμώ πως είναι ενάντια στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τον Ιανουάριο, όταν η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα βρίσκεται εκ νέου στη χώρα. "Ενημέρωσα το Ταμείο για τη θέση μου. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν τη θέση μου για τον ειδικό φόρο" ανέφερε, διευκρινίζοντας ακόμη ότι "η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της προώθησης του μνημονίου, χωρίς τη δική μου υπογραφή".