Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, σε συνέντευξή της στη σημερινή έκδοση της γερμανικής καθημερινής εφημερίδας Die Welt, δηλώνει ότι κατάφερε να επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο που έθεσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, ήτοι η χώρα να μη χρειαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στους οκτώ μήνες που ηγούμαι της κυβέρνησης, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε γρήγορα τα μεγαλύτερα προβλήματα, λαμβάνοντας πυροσβεστικά μέτρα. Η φωτιά προφανώς έχει σβήσει. Τώρα έχουμε να αναπτύξουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη χώρα" ανέφερε η κυρία Μπράτουσεκ.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δημόσια θέση, που διατύπωσε ο προκάτοχός της Γιάνεζ Γιάνσα, για την ανάγκη να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΕ, η κ. Μπράτουσεκ επεσήμανε ότι υπάρχει πράγματι η ανάγκη η Σλοβενία να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, ωστόσο η χώρα επιθυμεί να αποφασίσει η ίδια πώς θα το πράξει αυτό, όπως για παράδειγμα μέσω ενός φόρου στην ακίνητη περιουσία.

"Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να εξηγήσουμε στους Σλοβένους τι θα κάνουμε και γιατί θα το κάνουμε. Οι περικοπές είναι απαραίτητες. Οι κύριοι της τρόικας έρχονται, δίνουν οδηγίες και μετά φεύγουν. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει" πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της χώρας την τρέχουσα περίοδο διαθέτει προς πώληση 13 επιχειρήσεις και μία τράπεζα, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να βρεθούν στρατηγικοί εταίροι που θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ανάπτυξη των εταιρειών και θα έχουν ένα μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον".

Σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα από τα αναμενόμενα 1,2 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, διαβεβαίωσε ότι "το κράτος διαθέτει στα ταμεία του περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να καλύψει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ".

Η κυρία Μπράτουσεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα "τεστ αντοχής" των τραπεζών θα δώσουν μία σαφή εικόνα της κατάστασης στις σλοβενικές τράπεζες, οι οποίες "το επόμενο έτος θα είναι στην καλύτερη θέση, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους".