Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται το τελευταίο δίμηνο οι τιμές ακινήτων στη Σόφια, με την ανάκαμψη της αγοράς να αποδίδεται στο κύμα προσφύγων από τη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Troud.

Οι πρόσφυγες, που είναι στην πλέον δεινή οικονομική κατάσταση, εξακολουθούν να διαβιούν στις προσωρινές εγκαταστάσεις διαμονής, που παρέχει το βουλγαρικό κράτος, όμως οι πιο εύποροι συμπατριώτες τους επιλέγουν να νοικιάσουν κάποιο κατάλυμα.

Η επεξεργασία στοιχείων από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες κτηματομεσιτικών υπηρεσιών δείχνει ότι τα μισθώματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στις περιοχές της Σόφιας, Κράσνα Πολιάνα και Όβτσα Κούπελ, που βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα από τα προσφυγικά κέντρα.

Στην Κράσνα Πολιάνα, οι τιμές των ενοικίων τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 12%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μηνιαίο μίσθωμα για ένα διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο σε 195 ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι 174 ευρώ τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, στην Όβτσα Κούπελ, τα μισθώματα αυξήθηκαν κατά 7% και τον Νοέμβριο έφθαναν κατά μέσο όρο στα 237 ευρώ.

Φόβοι που εκφράστηκαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών κοντά στην αγορά Ζένσκι Παζάρ θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την περιοχή, για να αποφύγουν την εισροή αλλοδαπών, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα. Οι πρόσφυγες δείχνουν προτίμηση στα μεγάλα διαμερίσματα, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν μια οικογένεια με πολλά παιδιά ή και περισσότερες οικογένειες, επισημαίνουν οι μεσίτες ακινήτων.

“Εάν οι πρόσφυγες εγκατασταθούν εδώ, βρουν εργασία και ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, η επίδραση στην αγορά ακινήτων θα είναι ακόμη πιο ισχυρή” δήλωσε μεσίτης ακινήτων στην Troud.