Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση προϋπολογισμός της Σερβίας για το 2014 προβλέπει το ελάχιστο δυνατό των αναγκαίων (οικονομικών) μέτρων και το μέγιστο δυνατό των πολιτικών κοινωνικής ευθύνης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λαζάρ Κρστιτς, κατά την τοποθέτησή του στη σερβική κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Ελέγχου των Δημόσιων Δαπανών.

Η πρόταση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Κρστιτς, είναι ρεαλιστική και υπεύθυνη, διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς αποτυπώνει για πρώτη φορά ένα πλήρες έλλειμμα, το οποίο θα ανέλθει στο 7,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), συμπεριλαμβάνοντας- σε αντίθεση με το παρελθόν -και τις εγγυήσεις προς τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, μέσω του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση δεσμεύεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου που διασφαλίζει την υπεύθυνη διαχείριση στο δημόσιο τομέα και την επίλυση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη ενάντια στην γκρίζα οικονομία μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια και τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει" είπε ο κ. Κρσιτς, ενώ επεσήμανε ότι θα περιοριστεί η απασχόληση στον δημόσιο τομέα, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 750.000 άτομα.