Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα όπως προκύπτει από έκθεση του Lisbon Council. 

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, τη δεύτερη θέση, μετά την Ιρλανδία, στη μείωση του κόστους εργασίας και καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ειδικότερα, στον πίνακα για τη δημοσιονομική προσαρμογή καταλαμβάνει την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αξιολόγηση 9,6 έναντι 7,2 για τη Σλοβακία, 6,7 για την Ιρλανδία και 6,5 για την Ισπανία.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 80% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να μειωθεί το χρέος στο όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ, πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ΑΕΠ συνεχίζει να υποχωρεί. 

Πρωταθλήτρια και στις μεταρρυθμίσεις η Αθήνα, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, με δεύτερη την Εσθονία και τρίτη την Ιρλανδία.

Ωστόσο, το Lisbon Council τονίζει ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η χώρα παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη όσον αφορά τη σύσταση νέων εταιριών. 

Παράλληλα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση πίσω από την Ιρλανδία στη μείωση του κόστους εργασίας, ενώ καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. 

Όπως αναφέρει το think tank, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ενίσχυσαν περαιτέρω τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων το 2013, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν σχεδόν τα σωρευτικά διπλά τους ελλείμματα. "Με άλλα λόγια, δεν ζουν πλέον με περισσότερα από αυτά που βγάζουν", σημειώνεται σχετικά.  

«Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν ότι δεν υπάρχει ίχνος “ηθικού κινδύνου“, του υποθετικού ρίσκου μείωσης της διάθεσης μεταρρυθμίσεων λόγω της εξωγενούς βοήθειας», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση. Απομένει πλέον να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας, σημειώνει.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση