Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit

Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI), ο οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 51,7 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο (κάθε ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει αύξηση της δραστηριότητας). Η μεταποιητική παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό που επιταχύνθηκε ελαφρά και έφθασε σε υψηλό τριμήνου. Αντίθετα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. 

Οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης συνέχισαν να υπάρχουν, καθώς η Γερμανία και η Ιρλανδία είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, με τη Γερμανία να καταγράφει υψηλό 29 μηνών (55,4 μονάδες), ενώ η Γαλλία (48 μονάδες) και η Ιταλία (48,8 μονάδες) επανήλθαν σε φάση συρρίκνωσης μετά από σύντομες περιόδους αύξησης της παραγωγής. Η Ισπανία (50,8 μονάδες) κατέγραψε μία περιορισμένη αύξηση της παραγωγής για τρίτη φορά στους τελευταίους 4 μήνες. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Ουίλιαμσον δήλωσε τα εξής: «Τα τελικά στοιχεία PMI επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχασε δυναμική τον Νοέμβριο. Αν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ευρωζώνη αναπτύσσεται και πάλι, σε σαφή αντίθεση με την συρρίκνωση της οικονομίας της νωρίτερα στο έτος, είναι σαφώς ανησυχητικό ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης παραμένει τόσο εύθραυστος.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης μόλις 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο –μετά από ανάπτυξη μόνο 0,1% στο τρίτο τρίμηνο–, με την προϋπόθεση ότι ο δείκτης PMI θα διατηρηθεί τον Δεκέμβριο στα τρέχοντα επίπεδα. Υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις εύρωστης ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία της μπορεί να σημειώσει ανάπτυξη 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο. Η περαιτέρω άνοδος του PMI στην Ισπανία ενισχύει τις ενδείξεις ότι η οικονομία της πιθανόν συνέχισε να αναπτύσσεται. Αυτή η ανάπτυξη καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποίηση, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, η μείωση του PMI στην Ιταλία και τη Γαλλία εγείρει την προοπτική νέας ύφεσης των χωρών αυτών στο τέταρτο τρίμηνο».