Η Βρετανία θα επιβάλει από το 2015 φόρους κεφαλαιακών κερδών στους ξένους επενδυτές οι οποίοι πωλούν ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, στο πλαίσιο των μέτρων της βρετανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της στέγης στο Λονδίνο.

"Δεν είναι δίκαιο όσοι ζουν σε αυτήν την χώρα να πληρώνουν φόρους κεφαλαιακών κερδών όταν πωλούν ένα σπίτι που δεν είναι η πρώτη τους κατοικία, ενώ όσοι δεν ζουν εδώ να μην πληρώνουν. Από τον Απρίλιο 2015 θα εισαγάγουμε φόρους κεφαλαιακών κερδών επί των μελλοντικών κερδών μη μόνιμων κατοίκων που πωλούν κατοικίες εδώ στη Βρετανία", προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 10% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από αλλοδαπούς οι οποίοι επιδιώκουν την αγορά δεύτερης κατοικίας ή να διασφαλίσουν τα χρήματά τους στη Βρετανία, η οποία θεωρείται ασφαλές καταφύγιο τα τελευταία χρόνια εν μέσω της οικονομικής και της πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι Βρετανοί καταβάλλουν φόρους κεφαλαιακών κερδών - 28%- επί των κερδών από την πώληση ακινήτων που δεν θεωρούνται πρώτη κατοικία.