Την προσήλωση της Ρουμανίας στην απόφαση να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

«Έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, ότι επιθυμούμε να ενταχθούμε στην ευρωζώνη» είπε διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η προσχώρηση δεν θα ήταν καλό να γίνει άμεσα καθώς θα πρέπει πρώτα η ρουμανική οικονομία να ισχυροποιηθεί.

«Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλη μία αδύναμη οικονομία, θα πρέπει η οικονομία μας να είναι δυνατή, ανταγωνιστική, προκειμένου να συνεισφέρει κάτι και όχι να προσθέσει επιπλέον προβλήματα» σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος, ότι η ευρωζώνη θα εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με βάση τις "κακές" εμπειρίες του παρελθόντος, προκειμένου να αποφύγει νέες κρίσεις.

Ως μία ρεαλιστική ημερομηνία για την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη του ευρώ ο κ. Πόντα έθεσε το 2018, ενώ αναφέρθηκε στην Πολωνία ως το καλύτερο παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που προετοιμάζεται για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.