Η Τράπεζα Κύπρου αποδοκίμασε με έντονο τρόπο ισχυρισμούς για κλείσιμο λογαριασμών στο Ην. Βασίλειο λόγω υποψιών για «ξέπλυμα» χρήματος. 

Η Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι στάλθηκαν επιστολές για πιθανό κλείσιμο λογαριασμών «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων» αλλά αποδοκίμασε παράλληλα τη διάδοση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών. 

Τη δήλωση για το κλείσιμο 130 λογαριασμών έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΑΚΕΛ σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. 

«Η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζοντας πάγια πολιτική και οδηγίες των Εποπτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και διαδικασίες της ίδιας της Τράπεζας, προέβη στον νενομισμένο περιοδικό έλεγχο των λογαριασμών των πελατών της, συμπεριλαμβανομένων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (PEPs), ανεξαρτήτως υπηκοότητας, με στόχο την επικαιροποίησή τους», ανέφερε ανακοίνωση της Τράπεζας. 

Εξήγησε περαιτέρω ότι η διαδικασία ελέγχου ανέδειξε σειρά λογαριασμών Κυπρίων και ξένων υπηκόων οι οποίοι χρήζουν επικαιροποίησης στοιχείων, ανάμεσα στους οποίους είναι και κάποιοι λογαριασμοί που είτε είναι ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε έχουν πολύ χαμηλό πιστωτικό υπόλοιπο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια από τις τελικές επιλογές που εξετάστηκε είναι και το κλείσιμό τους και στις περιπτώσεις αυτές έχει σταλεί σχετική προειδοποίηση προς τους πελάτες/κατόχους των λογαριασμών. 

«Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι, με βάση πληροφόρηση από την Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ουδείς από τους υπό αναφορά λογαριασμούς έχει κλείσει λόγω υποψίας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» ανέφερε η ανακοίνωση. 

Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μεταξύ των λογαριασμών της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, που έχουν κλείσει, περιλαμβάνεται και ο προσωπικός φοιτητικός λογαριασμός του.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συνεπής στην υποχρέωση όλων των πολιτικών και δημόσιων προσώπων για διαφάνεια, δηλώνει πως ο λογαριασμός παρέμεινε ανενεργός μετά το τέλος των σπουδών του, με υπόλοιπο 78 στερλίνες.