Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Το τελευταίο λεπτό του ευρώ ψάχνουν πλέον να εξοικονομήσουν οι κατά παράδοση γαλαντόμοι Έλληνες, που μαζικά αιτούνται να υπαχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι αιτήσεις, βάσει των τελευταίων στοιχείων έως και τις 5 Δεκεμβρίου, έχουν φτάσει τις 642.000, ενώ ήδη 467.000 νοικοκυριά κάνουν χρήση των μειωμένων χρεώσεων, που φτάνουν στο 42% κάτω.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των αιτούντων, η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι περιπτώσεις με χαμηλό εισόδημα (357.000), ενώ οι υπόλοιποι είναι μακροχρόνια άνεργοι (86.000), τρίτεκνοι (53.000), άτομα με ειδικές ανάγκες (138.000) και ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη (5.800).

«Από τις αρχές του 2011 που εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Τιμολόγιο, βλέπουμε το 2013 σημαντική αυξητική τάση. Όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος ψάχνει όλο και περισσότερο πώς θα εξοικονομήσει χρήματα και κάνει αίτηση για φθηνότερο ρεύμα», επισημαίνει στο newpost o εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται να υπαχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά δεν το ξέρουν, γι’ αυτό κι εμείς κάνουμε συχνά ενημερωτικές καμπάνιες».

Προϋπόθεση είναι, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Αναλυτικά μπορεί ο καταναλωτής να ενημερωθεί στο site της επιχείρησης.

http://www.dei.gr/el/eksupiretisi-pelatwn/oikiakoi-pelates/timologia/koinwniko-timologio

Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (http://www.deddie.gr/kot/intro.aspx), καθώς και τηλεφωνικά στο 2109298000. 

Το «φέσι» του 1,3 δισ. ευρώ και οι κομμένες παροχές 

Η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έχει προκαλέσει ένα «φέσι» ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίζει στο newpost ο κ. Στεριώτης, «το 40% των χρημάτων των απλήρωτων λογαριασμών, αφορά χρεώσεις υπέρ τρίτων, δηλαδή τέλη δήμου, ΕΡΤ, κλπ. και ως φαίνεται είναι χρήματα που δεν θα εισπραχθούν. Όταν ένας καταστηματάρχης κλείνει το μαγαζί του, το τελευταίο που σκέφτεται είναι να πληρώσει την ΔΕΗ. Όπως επηρεάζονται όλες οι εταιρείες στην κρίση, έτσι επηρεαζόμαστε κι εμείς».

Αναφορικά με τα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν διακανονισμό και πληρωμή σε δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

«Δε μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες για κάθε ένα πελάτη ξεχωριστά», σχολίασε ο κ. Στεριώτης, ερωτηθείς για τις περιπτώσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, «όμως ρυθμίσεις γίνονται και για μικρά ποσά, ακόμη και για 150-200 ευρώ. Η συλλογιστική της εταιρείας είναι ότι σε αυτή την περίοδο της κρίσης, πρέπει να προσπαθήσει να σταθεί κοντά στον πολίτη, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος».

TAGS