Σε καθαρά εμπορικούς λόγους οφείλεται ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα θαλάσσια τεμάχια 5 και 6 στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων μετά την άρνηση της κοινοπραξίας να διαβουλευθεί για βελτίωση των όρων της αρχικής προσφοράς της. Η ΕΝΙ έχει εξασφαλίσει άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τρία άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία δεν επηρεάζεται από τη διακοπή της συνεργασίας στα τεμάχια 5 και 6.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι γίνονται σκέψεις για τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα προκηρυχθεί τρίτος γύρος αδειοδότησης

Προσέθεσε ότι πριν από την προκήρυξη νέου αδειοδοτικού γύρου, πρέπει να συλλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερα σεισμογραφικά στοιχεία για τα μη αδειοδοτημένα τεμάχια και να αποφασισθεί η πιο κατάλληλη, χρονικά, στιγμή για την προκήρυξη.

Αναφερόμενος στο τεμάχιο 12, όπου η Noble Energy εντόπισε κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι χρειάζεται και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, καθώς και ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει επαφές με την εταιρεία κατά τις επόμενες ημέρες.