Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Χωρίς την απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Μπορεί η κυβέρνηση να στόχευσε στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση δράσεων πριν από την σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους οι εκκρεμότητες είναι ακόμη πολλές, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται σήμερα απόφαση για την εκταμίευση της χρωστούμενης από το καλοκαίρι δόσης.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να είναι για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα δύσκολο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Οι Eυρωπαίοι έχουν σκληρύνει κατά πολύ την στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι στο εξής δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί είναι πολλές και οι ευρωπαίοι θεωρούν υπεύθυνη την Αθήνα για αυτό. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έχει στα χέρια του προύπολογισμό για το 2014 που ψηφίστηκε το Σάββατο το βράδυ, ωστόσο αυτό απ' ότι φαίνεται δεν είναι αρκετό για να πείσει τους ομολόγους του να χαλαρώσουν την στάση τους.

Όπως δήλωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλεγε το Σάββατο ότι τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, υπό τον όρο ότι ως τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Τελικά όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα, οι τροϊκανοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το σημερινό Eurogroup, ωστόσο οι αποφάσεις για συμφωνία δύσκολα θα ληφθούν πριν από τον Ιανουάριο...

Και μπορεί η κυβέρνηση να πασχίζει για την υλοποίηση της συμφωνίας πριν από την ανάληψη της προεδρίας ωστόσο οι ευρωπαίοι έχουν αντίθετη άποψη αφού εντός του επόμενου εξαμήνου θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θεωρούνται και πιο κρίσιμες.