Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Πιάνει δουλειά ο «μεγάλος αδελφός» στις τράπεζες από την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που επιτρέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους ανεξαιρέτως τους καταθέτες. Οι διαδικασίες θα είναι εξπρές και δεν θα απαιτούν τίποτα περισσότερο από ένα απλό email, ενώ στο εξής δεν θα απαιτείται η έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πρόκειται για το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και ΛΠ), όπως περιγράφεται στην απόφαση 1258 της 6ης Δεκεμβρίου 2013, που δίνει το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, να ζητά από τις τράπεζες πληροφορίες για το υπόλοιπο και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών, ανά πάσα στιγμή και χωρίς άλλες εξηγήσεις.

 

Μάλιστα, τα τραπεζικά ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα να αντιδράσουν ταχύτατα, προσφέροντας στο πιάτο όλες τις πληροφορίες, το πολύ μέχρι τις 12 το μεσημέρι, της επομένης του αιτήματος.

 

Δικαίωμα να ξεψαχνίζουν τους λογαριασμούς, θα έχουν επίσης: ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, Οικονομικός Εισαγγελέας, Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Μπλόκο»​ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η σύσταση του αυτοματοποιημένου «χεριού» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα δάνεια των φορολογούμενων, με τον κωδικό ΣΜΤΛ και ΛΠ, είχε ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά την εφαρμογή του κρατούσε «παγωμένη» η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ανεξάρτητη Αρχή, με γνωμοδότησή της, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ποιος θα ο σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων, ποιος θα είναι αυτός που θα τα επεξεργάζεται, πόσο χρόνο θα τα κρατάει και ποιοι ακόμη θα είναι συναποδέκτες των δεδομένων.

Αποφασίζουμε και διατάζουμε έλεγχο

Τελικά, στην τελική απόφαση προβλέπεται γενικώς και αορίστως ότι κάθε υπηρεσία που επιθυμεί να ελέγξει λογαριασμούς και δάνεια ενός πολίτη, θα ενημερώνει τυπικά τον κ. Θεοχάρη, ορίζοντας τον «Πιστοποιητή», δηλαδή το όνομα του υπαλλήλου που θα κάνει τον έλεγχο, ενώ τα «στοιχεία (του ελέγχου) αποθηκεύονται στη βάση χρηστών του συστήματος».

Όσο το ποιος θα είναι ο σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων, με απλά λόγια αν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι λοιπές υπηρεσίες, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να προχωρούν σε σαρωτικές κατασχέσεις ή δεσμεύεις υπολοίπων, δεν διευκρινίζεται το παραμικρό.