Προτάσεις με σκοπό τον τερματισμό της έρευνας γύρω από τις επιχειρηματικές της πρακτικές, που διαρκεί ήδη ένα χρόνο, και την αποφυγή ενός πιθανού προστίμου, που θα μπορούσε να φθάσει έως τα 14,3 δισ. δολ., δεσμεύθηκε να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα η Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε πέρυσι στον ρωσικό κολοσσό ότι ενδέχεται να έχει εμποδίσει την ελεύθερη ροή αερίου στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, να έχει μπλοκάρει αντίπαλους προμηθευτές και να έχει υπερχρεώσει πελάτες συνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου της με εκείνη του πετρελαίου.

Το όργανο της Ε.Ε. που παρακολουθεί τον ανταγωνισμό απείλησε νωρίτερα φέτος να διατυπώσει επίσημες κατηγορίες στην Gazprom, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των καταναλωτικών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Υποχωρώντας στην πίεση της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος του ρωσικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου Αλεξάντρ Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα προς τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να διακανονίσει την υπόθεση.

«Υποσχέθηκε ότι η πρόταση θα σταλεί στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Αλμούνια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι.

TAGS