Την πλήρη ασυδοσία των κρατικών οικονομικών υπηρεσιών καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο, η αποκάλυψη ότι εφοριακοί, καθ’ υπέρβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ξεψάχνιζαν τις φορολογικές δηλώσεις πολιτών, για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, αν όχι και τις τσέπες τους.

Οι… κουτσομπόληδες υπάλληλοι των ΔΟΥ, αλλά και κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, εκμεταλλεύονταν την εκτεταμένη πρόσβαση στο taxisnet, η οποία τους παρέχεται για υπηρεσιακούς λόγους και επιδίδονταν σε ένα ηλεκτρονικό «σουλάτσο» σε φορολογικά στοιχεία ατόμων που κέντριζαν το ενδιαφέρον τους.

Από τα πιο «καυτά» ονόματα μεταξύ των αυθαιρέτως ελεγχομένων, ήταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και άλλοι υπουργοί, ακόμη επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, τηλεπαρουσιαστές και γενικά άτομα αναγνωρίσιμα.

Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις «ειδικού ενδιαφέροντος», όπως για παράδειγμα, σύζυγοι, σύντροφοι και συνεργάτες των «στόχων».

«Οι φορολογικές δηλώσεις και εν γένει τα φορολογικά στοιχεία είναι απόρρητα, εκτός αν δοθεί εντολή ελέγχου, οπότε και αίρεται το απόρρητο», επισημαίνει στο newpost ο καθηγητής Φορολογικού Δικαίου, Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «εφόσον δεν υπάρχει σχετική εντολή ελέγχου, συνίσταται τόσο πειθαρχικό, όσο και ποινικό αδίκημα».

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να υποβιβάσει επισήμως το θέμα, κάνοντας λόγο για περίεργους υπαλλήλους, που με διάθεση κουτσομπολιού ξεψάχνιζαν τα απόρρητα δεδομένα, στην ουσία επιβεβαιώνει ότι δεν συνέτρεχε κανένας υπηρεσιακός λόγος για τους αυθαίρετους ελέγχους.

Οι εν λόγω χρήστες του taxisnet, αναζητούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το κίνητρο ήταν απλώς η περιέργεια, ή εάν είχαν σκοπό να επωφεληθούν, διαθέτοντας τα στοιχεία έναντι αμοιβής σε τρίτους.

Εφόσον τεκμηριωθεί αυτό το ενδεχόμενο, μιλάμε για «παράβαση καθήκοντος η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια», εξηγεί στο newpost ο δικηγόρος και βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος, για την παράνομη πρόσβαση στα απόρρητα αρχεία.