Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3720 δολ., από το επίπεδο των 1,3696 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3722 δολάρια. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει και εντός του Δεκεμβρίου στη μείωση του ποσού των χρεογράφων που απορροφά κάθε μήνα από την δευτερογενή αγορά. Θετική για ήταν για το ευρώ η υπερψήφιση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία (CDU) της κυβερνητικής συμφωνίας με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. 

Επίσης, η πρόοδος που φαίνεται να σημειώνεται στο σημερινό Eurogroup αναφορικά με την δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών (ο οποίος θα συμπληρώσει το νέο πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2014) ευνόησε σήμερα την ισοτιμία του ευρώ. Ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν λύσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα νομικά προβλήματα. 

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 3 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. 

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,84% από 8,86% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,83%, να διαμορφωθεί στο 7,01% από 7,02%. 

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν περαιτέρω, οριακή αύξηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,519% από 0,507%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,439% από 0.429%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,334% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,248% από 0,24%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,191% από 0,183%.