Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 100 εκατ. ευρώ στην Κύπρο έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ η τυπική απόφαση για την αποδέσμευση του ποσού θα ληφθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, στις 20 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει και το ΔΝΤ για τα άλλα 86 εκατ. ευρώ που είναι η δική του συμμετοχή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, το Eurogroup καλωσορίζει το συμπέρασμα της δεύτερης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι στον σωστό δρόμο. «Οι μακροοικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος, αν και εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά στη βάση του προγράμματος.

«Επιδοκιμάζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις κυπριακές αρχές σε αυτή την αξιολόγηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

«Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την ισχυρή δέσμευση από τις κυπριακές αρχές να ενισχύσουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της τρόικας», σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.