Η «γκρίζα» οικονομία στη Σερβία, που ως ποσοστό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας έχει φθάσει στο 31%, συνιστά από τις κυριότερες αιτίες αφανισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα.

Το συμπέρασμα προέκυψε από τη σύνοδο των μελών του σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Serbian Chamber of Commerce-PKS), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι.
“Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού της παραοικονομίας οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ζητήσουν από τις Αρχές να αποθαρρύνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που στραγγαλίζει την οικονομία”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του PKS, Ζντράβκο Γέλουσιτς, προτρέποντας παράλληλα τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, να ενθαρρύνουν περισσότερους να υποστηρίξουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και υιοθετήσουν νόμιμες πρακτικές στην επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους.

Την ανάγκη ανάδειξης του ζητήματος της πάταξης της παραοικονομίας σε κυβερνητική προτεραιότητα, μέσω επίτευξης μίας συμφωνίας με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, επισήμανε ο πρόεδρος του PKS, Μίροσλαβ Μιλαντίνοβιτς.

Την πολύπλοκη διάσταση του ζητήματος έθεσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του PKS Μιλιβόιε Αρμούς, εκφράζοντας ανησυχία για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και των φορολογικών αρχών να διαγράψουν 50.000 επιχειρηματίες από τις λίστες του σερβικού μητρώου Επιχειρήσεων (Serbian Business Registers Agency).

“Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι που θα κατευθυνθούν και τι είδους εργασία θα κάνουν, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν ότι το 30% αυτών των ανθρώπων θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν στη γκρίζα ζώνη, 30% περισσότεροι θα απευθυνθούν στις δομές στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ εμείς που πληρώνουμε όλους τους φόρους θα κληθούμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι θα δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες”, είπε ο κ.Αρμούς.

Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη ενάντια στην «γκρίζα» οικονομία μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια και τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει».

Στον προϋπολογισμό του 2014 υπολογίζεται ότι 150 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα από τη μείωση της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού.

Σε πρόσφατη γνωμοδότησή της για τη Σερβία η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) καλεί την κυβέρνηση της Σερβίας να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της παραοικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.