Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας ερμηνεύουν οι υπεύθυνοι του ΙΚΑ, που παίζουν με τα νεύρα των εργαζομένων, κάνοντας τον εξής διαχωρισμό:

Οι «πριν τα μεσάνυχτα» θα πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους. Οι «μετά τα μεσάνυχτα», θα μεταμορφωθούν είτε στους φτωχούς συγγενείς που θα πάρουν λειψή σύνταξη, είτε σε στωικά αναμένοντες επί δύο επιπλέον χρόνια.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη κατά δύο έτη (67ο από το 65ο έτος) από την 1/1/2013, έχει προκαλέσει πανικό και σωρεία αποριών για το ποιους επηρεάζει και ποιους όχι η αλλαγή του νόμου.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΙΚΑ, εξηγεί τα πάντα, με… ακρίβεια λεπτού.

Όπως διαβάζουμε, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θεμελιώνεται την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου, αλλά την προηγούμενη των γενεθλίων του, στις 12 τα μεσάνυχτα.

Με το ρολόι στο χέρι η σύνταξη

«Βάσει του νόμου, ο εργαζόμενος που έχει γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου 1948, έκλεισε τα  65 του και άρα θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης στις 31 Δεκεμβρίου 2012, μόλις το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα», εξηγεί στο newpost ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς.

Οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί την Πρωτοχρονιά του 1948, είναι και οι τελευταίοι που παίρνουν σύνταξη στα 65, γιατί από τις 2 του μήνα και μετά, μπαίνουν «στο πάγο» για δύο χρόνια.

Αν ο εργαζόμενος έχει γεννηθεί στις 2 Ιανουαρίου 1948, σημαίνει ότι θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης τα μεσάνυχτα της 1ης προς 2α Ιανουαρίου 2013 και άρα υπάγεται στην ομάδα, που θα πάρει μειωμένη σύνταξη, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του ΙΚΑ.

«Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες είναι δύο, όπως εξηγεί ο κ. Ρωμανιάς, «δηλαδή, είτε ο εργαζόμενος θα χρειαστεί να περιμένει δύο ακόμη χρόνια, μέχρι να κλείσει τα 67, είτε θα έχει δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη, που σημαίνει ότι θα την πάρει ψαλιδισμένη κατά 12% (6% για κάθε πρόωρο χρόνο)».

Πόσα χρήματα «κόβει» η μία ημέρα διαφορά

Οι… άτυχοι, που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως την 1/1/2013, χάνουν μέσα από τα χέρια τους, ένα αξιοσέβαστο ποσό.

«Για να το βρείτε θα κάνετε τον πολλαπλασιασμό, το ποσό της σύνταξης που δικαιούται ο καθένας, επί 24 μήνες. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος δικαιούται σύνταξη 700 ευρώ, τότε χάνει 16.800 ευρώ για την διετή καθυστέρηση. Αν η σύνταξη που δικαιούται είναι 850 ευρώ, τα χρήματα που χάνει είναι 20.400 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ρωμανιάς.

Αντιστοίχως, εφόσον ο δικαιούχος μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη, αντί για τα 700 ευρώ του παραδείγματος, θα πάρει 616 ευρώ και αντί για τα 850 ευρώ θα πάρει 748 ευρώ.

«Καίνε» τις μητέρες τα 18α γενέθλια των παιδιών τους

Κρίσιμα είναι τα δεδομένα και για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα. Όπως εξηγεί το ΙΚΑ, το παιδί που γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1995, ενηλικιώνεται –βάσει του νόμου για τις συντάξεις- τα μεσάνυχτα της 11ης Δεκεμβρίου 2013. Επομένως η μητέρα του, εφόσον μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2013, έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, κατοχυρώνει στα 55 της πλήρη και στα 50 της μειωμένη σύνταξη.

Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα. Γιατί όπως εκτιμά μιλώντας στο newpost ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, «δρομολογούνται βίαιες αλλαγές».

«Στις προτεραιότητες των καταργήσεων είναι οι πρόωρες συντάξεις, οι επικουρικές και οι συντάξεις των μητέρων με ανήλικα», δηλώνει ο κ. Νικολακόπουλος και επεξηγεί:

«Ειδικά για τις μητέρες με τα ανήλικα, υπάρχει η φημολογία ότι αντί των 55 ετών για την πλήρη σύνταξη το όριο θα πάει στα 67, με αντίστοιχη επιμήκυνση για τα 50 έτη της μειωμένης. Αυτό που όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί είναι η ακύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος εάν το παιδί έχει στο μεταξύ ενηλικιωθεί».

Με απλά λόγια, σήμερα οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εάν συμπληρώνουν 5.500 ημέρες ασφάλισης, πριν το παιδί κλείσει τα 18. Στην συνέχεια θα πρέπει να περιμένουν να κλείσουν και οι ίδιες τα 55 (ή τα 50 για τη μειωμένη) για να πάρουν τελικά τη σύνταξη.

Η αλλαγή που προωθείται, θέλει τις μητέρες να μην δικαιούνται σύνταξη, αν στα δικά τους γενέθλια των 55 ή 50, το παιδί έχει ήδη ενηλικιωθεί.