Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα με ένα e-mail να ζητεί να μην δοθεί καμία σύνταξη το 2014. 

«Οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και το 2014 και οι συντάξεις θα καταβάλλονται απρόσκοπτα και κανονικά», είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Τα ίδια έλεγαν και το 2013 και οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι δανειστές φέρονται να επεξεργάζονται για τη νέα χρονιά την επιβολή απαγόρευσης στην έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, το ενδεχόμενο αυτό τέθηκε ξεκάθαρα και υπό τη μορφή διευκρινιστικών ερωτήσεων σε ένα από τα e-mail που ανταλλάσσουν σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι της τρόικας με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των μέτρων που θα περιλαμβάνει το «νέο» Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2017.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονταν οι πληρωμές συντάξεων για το 2014-2017, με την πρόβλεψη να μην υπολογιστεί στις δαπάνες αυτές καμία καινούργια σύνταξη από την επόμενη χρονιά.

Με αυτό το μήνυμα - «φωτιά», στην ουσία, οι δανειστές κατέστησαν σαφές πως όχι μόνο σκοπεύουν να βάλουν φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά να απαγορεύσουν ακόμα και την έκδοση νέων συντάξεων, διαβλέποντας ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε άμεση, τονίζοντας πως σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο «παγώσει» η πληρωμή νέων συντάξεων το 2014, τότε τα ποσά που θα χρειαστούν τα ταμεία για την επόμενη χρονιά θα είναι αυτά που θα καταβάλουν σε όσους είναι συνταξιούχοι και πληρώνονται στις 20 με 23 Δεκεμβρίου 2013.