Σε δύο θέματα, την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και τους πλειστηριασμούς θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες άρχισαν εκ νέου σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα εξετάσει με τους δανειστές τον τρόπο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ προκειμένου να «κλείσουν» και τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Για τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλει για το μέλλον της επιχείρησης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα γίνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με διάσπαση της επιχείρησης σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε διάλυση. Το στρατιωτικό τμήμα θα λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από την τρόικα. Εάν το «πείραμα» αποτύχει, η επιχείρηση θα περιοριστεί, μετά το πέρας του ενός έτους, στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για σχεδόν 500 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. 

Στο δεύτερο «μέτωπο», κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο. Η συμφωνία αυτή, θα αποτελέσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, πιθανότατα θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβάνονται ο φόρος ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί, τελικά, απόψε ή αύριο το πρωί στη Βουλή, το ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο σε συμφωνία ή μονομερώς θα πρέπει να ρυθμιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου και το αίτημα των πιστωτών για απελευθέρωση του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών, τα πάντα, θα κριθούν κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με την τρόικα, στις 18:00 το απόγευμα. Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr μόνον βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο απλής παράτασης του ισχύοντας σήμερα καθεστώτος προστασίας, όπως ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απομακρύνεται.