Πρόθεση να ρίξουν τους τόνους στο “σίριαλ” που έχει εξελιχθεί η διαμάχη για το μέλλον της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA και να προσέλθουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εκδήλωσαν ο ουγγρικός ενεργειακός Όμιλος MOL και η κυβέρνηση της Κροατίας.

Η MOL (στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος, με ποσοστό 24,6%), κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και η κροατική κυβέρνηση ποσοστό 44,8%.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ουγγρικού πρακτορείου ειδήσεων MTI, η MOL εκδήλωσε ενδιαφέρον για επανέναρξη -το συντομότερο δυνατό- των συνομιλιών με την κροατική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της ΙΝΑ.

Στο ίδιο κλίμα, νωρίτερα χθες, ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας Ιβάν Βρντόλιακ δήλωσε ότι η κροατική πλευρά ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των συνομιλιών, αντί μίας επικοινωνίας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

“Ελπίζω ότι θα προσέλθουν σύντομα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω ότι τότε θα ακούσουμε μία ξεκάθαρη θέση τους σχετικά με τα περαιτέρω βήματα”, είπε ο κ.Βρντόλιακ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, ότι η κροατική κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει στους Ούγγρους τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΝΑ, χωρίς, όμως, το δικαίωμα άσκησης βέτο.
Διευκρίνισε δε, ότι οι δύο βασικές αρχές που καθορίζουν τη στάση της κροατικής κυβέρνησης, αφορούν, αφενός στο σεβασμό της κροατικής νομοθεσίας και αφετέρου στην εναρμόνιση των απόψεων των δύο κύριων μετόχων της INA, σχετικά με τη στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πετρελαϊκής εταιρείας.