current views are: 1

11 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:04

Σημείο επαφής για πλειστηριασμούς – Ανοιχτά ζητήματα Φόρος Ακινήτων και ΕΑΣ

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με σημεία σύγκλισης να διαπιστώνονται στις επαφές δανειστών – υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, χωρίς αυτό να προεξοφλεί συμφωνία.

Δημοσίευση 17:04’
αρθρο-newpost

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με σημεία σύγκλισης να διαπιστώνονται στις επαφές δανειστών – υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, χωρίς αυτό να προεξοφλεί συμφωνία.

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με σημεία σύγκλισης να διαπιστώνονται στις επαφές δανειστών – υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, χωρίς αυτό να προεξοφλεί συμφωνία.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

«Θα φανεί» σχολίασε για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.

Σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία για πλειστηριασμούς

Για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη με τους δανειστές -που ακολούθησε τις επαφές του κ. Στουρνάρα- στέλεχος του ΥΠΑΑΝ ανέφερε ότι βρέθηκε πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς, συμπληρώνοντας ότι η σύγκλιση απόψεων που προέκυψε στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία».

Η κύρια κατοικία θα προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνάντηση, αλλά, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, «μένει να καθοριστούν τα κριτήρια σχετικά με το μέτρο».Πάντως, όπως επεσήμαναν πηγές του ΥΠΑΑΝ το πλαίσιο που θα εφαρμοστέι θα είναι πιο αυστηρό και πολύπλοκο από το νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής διευθέτησης των πραγμάτων, στην βάση του «ιρλανδικού μοντέλου» δηλαδή με τον καθορισμό του «ενήμερου δανειολήπτη» και του «αποδεκτού ορίου διαβίωσης».

«Η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου και τρόικας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με αντικείμενο τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης που καθίσταται υποχρεωτικός από προαιρετικός που είναι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα προετοιμάζει σχετική τροπολογία το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμη, στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, το θέμα είναι ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει και παραμένει αδιευκρίνιστο αν η νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς θα είναι τελικά μονομερής ενέργεια ή το αποτέλεσμα συμφωνίας.

Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

Χωρίς αποτέλεσμα για Φόρο Ακινήτων και ΕΑΣ

Η τρόικα, πάντως, επιμένει για «τρύπα» 400-450 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως προέκυψε από τη μεσημεριανή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι το οικονομικό επιτέλειο θα προωθήσει το επόμενο διάστημα, μέχρι να κλείσει η Βουλή, νομοθετικές πρωτοβουλίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα και ο απλουστευμένος κώδικας φορολογικών συναλλαγών.

Ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε, όπως είπε το ίδιο στέλεχος, ενώ δεν ελήφθη καμία απόφαση και για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, γεγονός που διατηρεί στον αέρα τη δόση του 1 δισ. ευρώ. 

«Εξετάζουν τα νέα στοιχεία που τους δώσαμε» ανέφερε η ίδια πηγή, δηλώνοντας πως ενδεχομένως αύριο να κατατεθεί για ψήφιση στην τελική μορφή του στη Βουλή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, παράλληλα, και ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.


σχετικα αρθρα