Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Ειδήσεις» μόνο για το ζήτημα των πλειστηριασμών έβγαλαν οι χθεσινές επαφές κυβέρνησης τρόικας, χωρίς να έχουν κλειδώσει οι σχετικές ρυθμίσεις, ενώ ανοιχτά παραμένουν αρκετά μέτωπα, όπως των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, του νέου Φόρου Ακινήτων αλλά και του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών δεν «κλείδωσε» κάποια συμφωνία, όμως διέρρευσαν στη δημοσιότητα ο προσανατολισμός των διαπραγματεύσεων.

Αυτός έχει ως βασικούς πυλώνες, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών την προστασία της κύριας κατοικίας και το 2014, την εφαρμογή από το 2015 μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής διευθέτησης των πραγμάτων, στην βάση του «ιρλανδικού μοντέλου» δηλαδή με τον καθορισμό του «ενήμερου δανειολήπτη» και του «αποδεκτού ορίου διαβίωσης», ενώ αναμένεται να καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

Η προστασία της κύριας κατοικίας, φυσικά, θα είναι υπό προϋποθέσεις με τα κριτήρια (αν θα είναι καθοριστικός παράγοντας μόνο η αντικειμενική αξία του ακινήτου ή αν θα τεθούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια), πλέον, να αποτελούν το αντικείμενο-κλειδί των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης τρόικας, ενώ, όπως επεσήμαναν πηγές του ΥΠΑΑΝ, το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί θα είναι πιο αυστηρό και πολύπλοκο από το νόμο Κατσέλη.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, διαπίστωσαν τάση διαλλακτικότητας των εκπροσώπων των δανειστών, αν και φαίνεται πως οι επαφές έχουν δρόμο ακόμα.

Για το θέμα των ΕΑΣ, τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ, δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, δείχνοντας ότι η τρόικα δεν είναι σύμφωνη με την κυβερνητική πρόταση για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αν και σύντομα αναμένεται η «χρυσή τομή».

Σχετικά με τον νέο Φόρο Ακινήτων η πλευρά των δανειστών βλέπει κενό που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι πιθανό να κατατεθεί ακόμα και σήμερα στη Βουλή και θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, παράλληλα, και ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα, «θολό» είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση με την κυβέρνηση να ζητά να παραμείνει στο 13% και τους δανειστές να το θεωρούν μέτρο που έχει αποτύχει. 
Σημειώνεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με βασικό αντικείμενο τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.