Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Αλλάζει το μοντέλο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Πλέον θα στηρίζεται στο μοντέλο Κύπρου το λεγόμενο bail-in. Το Ecofin έχει καταλήξει σε ένα βασικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα καθοριστούν επιμέρους λεπτομέρειες. 
 
Σε μεταμεσονύκτιο tweet ο Μισέλ Μπαρνιέ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες «θριαμβολογούσε» για την καταρχήν συμφωνία που απαλλάσσει τους φορολογούμενος από το βάρος διάσωσης των τραπεζών. 
 
 
Σε άλλο tweet ανέφερε πως συμφωνήθηκε οι τράπεζες να υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν «χρήματα για δύσκολες ημέρες». Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών. 
 
Τι σημαίνει όμως αυτό για τους καταθέτες; Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το βάρος της διάσωσης θα επωμίζονται οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες-για καταθέσεις δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.  
 
Στη συνέχεια εάν οι εισφορές των ως άνω δεν επαρκούν τότε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και θα υπάρχουν δύο επιλογές: τη διάσωση θα επωμίζονται είτε οι φορολογούμενοι - μέσω δημοσιονομικών μέτρων- είτε οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. 
 
Ενδεικτική είναι και η απάντηση του Χοακίν Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΙΡΖΑ Νίκου Χουντή. Ο κ. Αλμούνια δήλωσε πως ναι μεν δεν απαιτείται εισφορά των μικροκαταθετών στη διαδικασία του bail-in ωστόσο όπως είπε «κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».
 
Με λίγα λόγια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει η κάθε κυβέρνηση και το οποίο θα μπορεί να έχει τη μορφή της φορολόγησης.