Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

Καμπανάκι για τους καταθέτες η απάντηση του Χοακίν Αλμούνια η δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ και η καταρχήν απόφαση του Ecofin για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη δηλώνει στο newpost.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή μπορεί να αποφασίστηκε η διάσωση των τραπεζών με το λεγόμενο bail-in και τη συμμετοχή μετόχων και των ομολογιούχων ωστόσο τόσο η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια όσο και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο σε μελλοντικό κούρεμα καταθέσεων

Η φράση σύμφωνα με τον κ. Χουντή που αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι «κάθε κράτος έχει την εξουσία να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα επιμερισμού της επιβάρυνσης». 

Με λίγα λόγια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων το οποίο θα μπορεί να αποφασίζει η κάθε κυβέρνηση και το οποίο θα μπορεί να έχει τη μορφή της φορολόγησης. 

Την ίδια ώρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες «θριαμβολογούσε» για την καταρχήν συμφωνία που απαλλάσσει τους φορολογούμενος από το βάρος διάσωσης των τραπεζών επισημαίνοντας ωστόσο σε tweet πως συμφωνήθηκε οι τράπεζες να υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν «χρήματα για δύσκολες ημέρες». Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών. 

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους καταθέτες; Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία  το βάρος της διάσωσης θα επωμίζονται οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες-για καταθέσεις δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.  

Στη συνέχεια εάν οι εισφορές των ως άνω δεν επαρκούν τότε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και θα υπάρχουν δύο επιλογές: τη διάσωση θα επωμίζονται είτε οι φορολογούμενοι - μέσω δημοσιονομικών μέτρων- είτε οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του Χοακίν Αλμούνια οι καταθέσεις εγγυημένες και μη δεν πρόκειται να θίγονται στις περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για το πλαίσιο σχετικά με τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in), το οποίο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2016 σε περίπτωση διάσωσης προβληματικών τραπεζών δεν θίγονται καθ' οιονδήποτε τρόπο οι εγγυημένοι καταθέτες. Όσον αφορά τους μεγάλους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ), θα θίγονται τελευταίοι στη σειρά, μετά από τους μετόχους των τραπεζών, τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και τους πιστωτές αυξημένης εξασφάλισης. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που οι μεγάλοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θιγούν, πρώτες θα πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελευταία τα φυσικά πρόσωπα.