Στην εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, εξέφρασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και, υπό την αίρεση ότι θα έχει «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. 

Η έγκριση της δόσης, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, θα γίνει είτε από το Euro Working Group, είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα- τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής- με αντικείμενο την τραπεζική ενοποίηση. Το ποσό της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Φυσικά, μένουν ανοικτά πολλά «καυτά» ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθενται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο αυτή την ώρα είναι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους υπουργούς.