Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μία μικρή αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους. 

Αντίθετα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν αύξηση κατά 0,3%, μετά την μείωση κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία νέα προειδοποίηση για τον εύθραυστο χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης. 

«Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν καθαρά τη δύσβατη και εύθραυστη φύση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας ING. 

Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η –ιδιαίτερα ευμετάβλητη– παραγωγή ενέργειας (4%), ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 2,4% και των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 1,3%.

Σύμφωνα με την Eurostat, σε σχέση με το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Οκτώβριο σε δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ και μεγεθύνθηκε σε έντεκα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-11,6%), στην Μάλτα (-7,4%), στην Ολλανδία (-3,5%) και στη Σουηδία (-1,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε στη (+2,2%), στη Δανία (+1,8%), στην Τσεχία και στη Ρουμανία (αμφότερες +1,7%). 

Σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2012-Οκτώβριος 2013), η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε έντεκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (10,2%), στην Εσθονία (6,9%), στην Ουγγαρία (6,1%) και στην Τσεχία (6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (-13,9%), στην Ιρλανδία (-7,5%), στη Σουηδία (-6,5%) και στην Ελλάδα (-5,3%).