Σε 4,78 δισ. ευρώ ανέρχεται το κεφαλαιακό έλλειμμα των οκτώ τραπεζών της Σλοβενίας, που υποβλήθηκαν σε ελέγχους ποιότητας ενεργητικού και ασκήσεις αντοχής (stress tests), σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, που λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο των εν λόγω ελέγχων, ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (Banka Slovenije), Μπόστιαν Γιάζμπετς και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ούρος Τσάφερ.

«Σήμερα κατέστη σαφές ότι η Σλοβενία μπορεί να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα μόνη της, χωρίς την οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της» δήλωσε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Η σλοβενική κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει ποσό ύψους 3,01 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, τις NLB, NKBM και Abanka Vipa, οι οποίες ζήτησαν τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στην «κακή» τράπεζα, την Εταιρεία Διαχείρισης Τραπεζικών Στοιχείων Ενεργητικού (BAMC). 

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ, σε μετρητά- κυρίως από την μετατροπή των υφιστάμενων κρατικών καταθέσεων σε μετοχές -και 905 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων.

Το κόστος της πρώτης φάσης ανακεφαλαιοποίησης κατανέμεται σε 1,55 δισ. ευρώ στην NLB, 870 εκατ. στην NKBM και 591 εκατ. ευρώ στην Abanka. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσάφερ, η κεφαλαιακή ενίσχυση στις τρεις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκτιμάται πως θα δοθεί κατά τις επόμενες μέρες, ενώ μία απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των υπόλοιπων πέντε τραπεζών (δύο σλοβενικών και τριών ξένων), που υποβλήθηκαν στα stress tests, αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι μετά την κυβερνητική παρέμβαση, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Σλοβενίας θα ανέλθει στο 75,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να έχει διαθέσιμα 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, όπως γνωστοποίησαν οι κ.κ. Γιάζμπετς και Τσάφερ, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τρεις τράπεζες θα μεταφέρουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στην BAMC, η οποία σήμερα έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ο κ. Γιάζμπετς διευκρίνισε ότι η NLB και η NKBM θα ξεκινήσουν άμεσα τη μεταφορά των «τοξικών» δανείων, ενώ η Abanka θα πρέπει πρώτα να καταρτίσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και να το υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στοχεύει στην διασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος μέχρι το 2015, στη χειρότερη περίπτωση» πρόσθεσε ο κ.Γιάζμπετς.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει τη δέσμευση ιδιωτικοποίησης των NLB και NKBM. Η NKBM θα πρέπει να έχει πωληθεί εξ ολοκλήρου μέχρι το 2016 και η NLB να έχει ιδιωτικοποιηθεί μέχρι το 2017, με το κράτος να διατηρεί στην κατοχή του ένα ποσοστό 25% συν μία μετοχή.

Ο διοικητής της Banka Slovenije εκτίμησε, ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) των NLB και NKBM, θα ανέλθει στο 15% και 16,8% αντίστοιχα, τοποθετώντας τις δύο μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην ευρωζώνη.

Αρχικά δέκα τράπεζες της Σλοβενίας επρόκειτο να υποβληθούν στα stress tests, όμως δύο μικρές ιδιωτικές τράπεζες, η Factor Banka και η Probanka εξαιρέθηκαν της διαδικασίας στην πορεία, καθώς εντάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης και εκκαθάρισης στις 6 Σεπτεμβρίου. Σήμερα η Κυβέρνηση έλαβε απόφαση να τις ενισχύσει με νέα κεφάλαια ύψους 445 εκατ. Ευρώ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου δημοκρατικού κόμματος (SDS) και πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, o οποίος μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των stress tests, λίγο πριν την επίσημη δημοσιοποίησή τους, σχολίασε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε απλώς να "μπαλώσει" το τραπεζικό σύστημα, αντί να το αναμορφώσει.