Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μόνο ο τίτλος, στο εξώφυλλο του τόμου των 100 πυκνογραμμένων σελίδων που κατέθεσε χθες το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, θυμίζει ότι πρόκειται για το σχέδιο νόμου που αφορά τον Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα, καθώς οι «λοιπές διατάξεις» που περιλαμβάνει φέρνουν σειρά φορολογικών ανατροπών, συνιστώντας επί της ουσίας ένα καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νέο φορολογικό, που κατατέθηκε για να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, αλλάζει το καθεστώς για ακόμη μία φορά στα τελευταία χρόνια, με διατάξεις που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές άμεσα ακόμη και από φοροτεχνικούς, πόσο μάλλον από τους βουλευτές που θα κληθούν να το ψηφίσουν, καθώς περιλαμβάνει παραπομπές σε νόμους, άρθρα και διατάξεις παλιότερων ετών εκτός από τις βασικές προβλέψεις για το φόρο ακινήτων περιλαμβάνονται:

* Νέος φόρος στις ναυτιλιακές εταιρείες από 90 έως 100 εκατ. ευρώ.

* Μείωση του φόρου μεταβίβασης από την 1/1/2014.

* Ελάφρυνση σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με έδρα σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, καθώς αυξάνεται το εισοδηματικό όριο επί του οποίου επιβάλλεται ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

* Παρακράτηση 20% σε μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά σε μεταγενέστερο χρόνο.

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που εμφανίζουν «περίεργα» τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων
* Εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με πολύ υψηλές επιχειρηματικές δαπάνες (άνω των 9.250 ευρώ) θα μπορούν να φορολογούνται ως μισθωτοί.

* Υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πλέον, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Μάλιστα χθες το βράδυ δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίσεις για κάποιες διατάξεις, όπως αυτή που αφορά την καταβολή των (τριών) δόσεων του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, η οποία παραμένει σε διμηνιαία βάση, κάτι που όμως προϋποθέτει, αλλαγή της διατύπωσης στη σχετική διάταξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει η πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου, η δεύτερη έως το τέλος Ιουλίου και η τρίτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 80% από 55%, αλλά γίνεται νομοτεχνική βελτίωση, με υπολογισμό του φόρου επί της διανυόμενης χρήσης και όχι της προηγούμενης.

Ειδικά πάντως για τη φορολογία στα ακίνητα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 16%, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μειωμένους συντελεστές σε σχέση με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και αυξημένο αφορολόγητο σε σχέση με τον ΦΑΠ, που πλέον καταργούνται.

Παρά την κατάθεση του νομοσχεδίου ωστόσο, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για το κενό που προκύπτει στα έσοδα από τη μείωση του φόρου. Η ελληνική πλευρά έχει προϋπολογίσει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι η εισπραξιμότητα θα φθάσει το 83%, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας συζητούν με βάση στοιχεία που δείχνουν είσπραξη των εσόδων για τον ΦΑΠ που δεν ξεπερνά το 76%.

Η τρόικα υπολογίζει αυτό το κενό συνολικά στα 400 εκ. ευρώ, όταν τα 200 εκ. έχουν καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εξέλιξη των χθεσινών διαπραγματεύσεων πάντως αφήνουν την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όσο και για το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Επίσης η κυβέρνηση θέλει να πετύχει συμφωνία και για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, με την απόσυρση της ανενεργής διάταξης που προβλέπει υπογραφή του υπουργού Εργασίας προκειμένου η επιχείρηση να προχωρήσει στις απολύσεις και ταυτόχρονα με την απόρριψη της αύξησης του μηνιαίου ορίου.

Το επιχείρημα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά είναι πως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η έγκριση ή η απόρριψη ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ενώ όπως φάνηκε στην πράξη με την υφιστάμενη νομοθεσία και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ούτε επιχειρήσεις σώθηκαν, ούτε θέσεις εργασίας διασφαλίστηκαν.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, τέθηκε και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία μαζί με τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά η εργοδοτική εισφορά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι πως θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.