Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Συνεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας πραγματοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε κρίσιμα ζητήματα που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα είναι καθημερινές ωστόσο οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές οδηγώντας εν μέρει σε αδιέξοδο στις συζητήσεις. 

Οι εκπρόσωποι των ελεγκτών πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με κύριο αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να ανεχτεί νέες καθυστερήσεις- έχει ήδη αναθεωρηθεί μία φορά ο στόχος- και την καλεί να προχωρήσει άμεσα στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε και κορυφαίος παράγοντας, σήμερα εξετάστηκαν οι τρόποι για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων όπως η μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα που μετείχε στις διαπραγματεύσεις παραμένει ο στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εφέτος και για 3,3 δισ. ευρώ το 2014. 

Στα υπόλοιπα θέματα «ανοικτό» παραμένει το «φλέγον» ζήτημα της αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας στην πρόταση για αναδιάρθρωση εν λειτουργία με μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ κατά 500 άτομα και με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης τουλάχιστον για 12 μήνες προκειμένου να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ζημίες υπό αυτήν τη μορφή.

Διαφορετικά θα υπάρξει νέα συρρίκνωση και η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εξέφραζε την αισιοδοξία του για θετική έκβαση των συζητήσεων ωστόσο η τρόικα ζητεί συνεχώς νέες διευκρινίσεις και δεν έχει δώσει ακόμη την οριστική της απάντηση. 

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και το θέμα των ομαδικών απολύσεων

Χθες ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τους ελεγκτές ωστόσο οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.  Από την κυβέρνηση εξετάζεται η οποία αλλαγή να γίνει με υπουργική απόφαση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη στο θέμα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 % λόγω των ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά προτείνει η μείωση στις εργοδοτικές εισφορές να ισχύσει σε πρώτη φάση για νέες προσλήψεις μακροχρόνια άνεργων και νέων έως 29 ετών. 

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού οι τροϊκανοί αναμένεται να αποχωρήσουν από την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.