Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τα φετινά κέρδη των αερομεταφορέων κατά 10%, στα 12,9 δισ. δολάρια, προχώρησε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Προέβλεψε, παράλληλα, ότι ο αριθμός των επιβατών θα ξεπεράσει φέτος για πρώτη φορά τα τρία δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η αναβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει τη μείωση του κόστους καυσίμων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι τα κέρδη του κλάδου θα φθάσουν το 2014 στα 19,7 δισ. δολάρια, προσθέτοντας όμως ότι ο τομέας μεταφοράς εμπορευμάτων θα διατηρήσει την αδύναμη πορεία του.

Στην προηγούμενη πρόβλεψή της - η οποία είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο - η ΙΑΤΑ ανέμενε ότι τα κέρδη των αερομεταφορέων θα φθάσουν φέτος στα 11,7 δισ. δολάρια και το 2014 στα 16,4 δισ. δολάρια.

«Εντός του 2013 ο συνολικός αριθμός των επιβατών θα ξεπεράσει τα 3 δισ. για πρώτη φορά, ενώ θα φθάσει στο επίπεδο των 3,3 δισ. εντός του επόμενου έτους», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Τόνι Τάιλερ. Όπως σημείωσε, το μέσο περιθώριο κέρδους για τις αεροπορικές εταιρείες θα φθάσει στο 2,6%.