Ο Standard & Poor΄s υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Βενεζουέλας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε «B-» από «B» προηγουμένως, με το outlook να είναι αρνητικό. 

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «B» στη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της χώρας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση βασίζεται «στην αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της οικονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, στο πλαίσιο της σταθερής μείωσης των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων και εν μέσω συνεχώς αυξανόμενων επιπέδων πολιτικής πόλωσης». 

«Κατά την περίοδο μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο κατάφερε να περάσει στο Κογκρέσο στις 19 Νοεμβρίου έναν ειδικό νόμο ο οποίος έδωσε ειδικές εξουσίες στον πρόεδρο, επιτρέποντας να αποφασίζει μέσω διαταγμάτων σε σειρά οικονομικών θεμάτων για περίοδο ενός έτους. Περιμένουμε ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει εκτενώς αυτές τις ειδικές εξουσίες για να αυξήσει τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην οικονομία», αναφέρει ο οίκος.