Μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας υψηλότερης τω 300.000 ευρώ στην οποία περιλαμβάνονται ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και πλήρως δομημένα οικόπεδα, προκύπτουν από το νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» οι μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους περισσότερους από αυτούς τους φορολογούμενους θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 23%. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι ο «κύριος» Ενιαίος Φόρος που επιβάλλεται με το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο θα είναι χαμηλότερος από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ενώ και ο «συμπληρωματικός» Ενιαίος Φόρος που θα επιβληθεί μτ τη μορφή νέος «νέου ΦΑΠ» θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και συντελεστές φόρου μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα ΦΑΠ.

Από το νέο πακέτο ρυθμίσεων επωφελούνται ιδιοκτήτες με πολυτελή σπίτια σε ακριβές περιοχές οι οποίοι θα δουν τη συνολική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία να μειώνεται μέχρι 23%.

Μικρότερες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων απο 4%-15% θα προκύψουν για όσους έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

Το νομοσχέδιο φέρνει όμως αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεσαίας ακίνητης περιουσίας, αποτελούμενη από ένα διαμέρισμα η μονοκατοικία, ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα κι ένα ή περισσότερα καλλιεργίσιμα αγροτεμάχια καθώς και γενικότερα για οσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και αδόμητα οικόπεδα.