Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να είναι το Σαββατοκυριάκο, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε συμφωνία τουλάχιστον για το τελευταίο προαπαιτούμενο της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.  

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη αυτή την ώρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης τα προαπαιτούμενα,  δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα,  για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ενώ προσδιόρισε  χρονικά τη μεγάλη «μάχη»  για τους πλειστηριασμούς την επόμενη εβδομάδα. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα γίνεται πριν από την αποχώρηση των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με την πρώτη να πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα. 

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την απάντηση της τρόικας στην πρόταση για αναδιάρθρωση εν λειτουργία με μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ κατά 500 άτομα και με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης τουλάχιστον για 12 μήνες προκειμένου να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ζημίες υπό αυτήν τη μορφή. Διαφορετικά θα υπάρξει νέα συρρίκνωση και η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της α΄ κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο». 

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το τέταρτο σημείο, το οποίο όμως αποτελεί και το δυσκολότερο. Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α΄ κατοικία.  

Παράλληλα χθες σε σύσκεψη που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των ελεγκτών συζητήθηκε το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων.

 Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να ανεχτεί νέες καθυστερήσεις- έχει ήδη αναθεωρηθεί μία φορά ο στόχος- και την καλεί να προχωρήσει άμεσα στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε και κορυφαίος παράγοντας, σήμερα εξετάστηκαν οι τρόποι για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων όπως η μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα που μετείχε στις διαπραγματεύσεις παραμένει ο στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εφέτος και για 3,3 δισ. ευρώ το 2014.