Χωρίς τελική συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα συνεχίστηκαν το Σάββατο οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξουν σημεία σύγκλισης με τους ελεγκτές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και για τον λόγο αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή με νέα διαδοχικά ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Πιο αναλυτικά, στο νέο τετ α τετ του κ. Στουρνάρα με τους τροϊκανούς συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει συμφωνία, καθώς είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο της δόσης του 1 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκαν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, όπως οι πλειστηριασμοί, η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και ο κώδικας δικηγόρων.

Νωρίτερα, το μεσημέρι η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, ενώ οι δύο πλευρές θα έχουν νέο ραντεβού το πρωί της Κυριακής, καθώς δεν υπήρξε τελική συμφωνία.

Η σημερινή συνάντηση έληξε με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του Ιρλανδικού μοντέλου που θα ισχύσει από το 2015.