Ενώ πριν από λίγα χρόνια η Τουρκία «πνιγόταν» καθώς  το 2002 χρωστούσε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ , η τεράστια ανάπτυξή της που ακολούθησε την οδηγεί στο να γίνει πλουσιότερη από τον Καναδά και την Ιταλία. Εκτιμάται ότι το 2014 το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται σε 824 δισ. δολάρια.

Βέβαια έκανε 51 χρόνια να ξεπληρώσει το χρέος της στο ΔΝΤ ,αλλά φαίνεται ότι ο Ερντογάν παρά την αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα του κατάφερε το οικονομικό θαύμα. Χάραξε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, εκμεταλλεύτηκε το εθνικό νόμισμα και εγκαινίασε την πολιτική, όλα τα κατασκευάζουμε, όλα τα μπορούμε.

Μπορεί η εξέλιξη αυτή να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, αλλά ίσως να λειτουργήσει και ως αφύπνιση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου Robert Burgess της Deutsche Bank, προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταστεί η 13η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τα επόμενα 15 χρόνια, ξεπερνώντας την Ισπανία, τον Καναδά και την Ιταλία.

Να θυμίσουμε ότι η γείτονα χώρα είχε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

Βέβαια όλα δεν είναι ρόδινα στην Τουρκία. Οι χαμηλοί ρυθμοί αποταμίευσης και το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας έχουν αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισροές ξένου κεφαλαίου. Για τους πρώτους 10 μήνες του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διευρύνθηκε στα 51,9 δισ. δολάρια από 39,5 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Εκθεση της Alpha Bank εκτιμούσε μάλιστα ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη από την επικείμενη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ανέφερε μάλιστα ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προσέθεσε ότι η τράπεζα θα παραμείνει σε επαγρύπνηση ώσπου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε επιθυμητά επίπεδα. «Αν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφωθεί σε βιώσιμα επίπεδα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη» ανέφερε προσφάτως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Erdem Basci.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αιμορραγία συναλλάγματος από την Τουρκία λόγω εισαγωγής του «μαύρου χρυσού» θα μειωθεί μετά τις συμφωνίες που έχει κλείσει ο Ερντογάν με το Βόρειο Ιράκ και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, το 2014 η τουρκική οικονομία θα επιβραδύνει σημειώνοντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,4% από 3,7% το 2013. Το 2014 το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται σε 824 δισ. δολάρια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε 10.736 δολάρια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα θα διαμορφωθούν σε 115 δισ. δολάρια (!).

Το χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί στο 34,9% του ΑΕΠ, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων στο 10,2%, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το δολάριο υπολογίζεται στο 2,15. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι το 2014 θα κυμανθεί στο 6,5% του ΑΕΠ (!), απόρροια και των φθηνότερων εισαγωγών πετρελαίου. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,9% το 2014 από 3,4% το 2013, ενώ αντίστοιχα ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών αναμένεται να περιορισθεί στο 3,3% τον επόμενο χρόνο από 7,2% εφέτος.

Γ. Κοκ.