Η Γαλλία πρέπει να επιδιώξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην αύξηση των φόρων για την κάλυψη της δημόσιας οικονομίας, καθώς οι εταιρείες χρειάζονται δημοσιονομική σταθερότητα προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι

«Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά το σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche. «Η ανταγωνιστικότητα παραμένει ανεπαρκής και η ενίσχυση των οικονομικών του δημοσίου δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στην αύξηση των φόρων». 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει προβεί σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και έχει κάνει αναθεώρηση κανόνων εργασίας για την ενίσχυση των προσλήψεων. Ωστόσο, οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, μέχρι σήμερα, στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φόρων. «Η Γαλλία πρέπει να ξαναβρεί τη δημοσιονομική της σταθερότητα, ούτως ώστε οι εταιρείες να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν», είπε ο Ντράγκι. 

Όσον αφορά στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ, ο Ντράγκι είπε πως η αβεβαιότητα μειώνεται, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων και να δώσει το έναυσμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να δανείζουν πιο ελεύθερα, εν μέρει χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. «Η αβεβαιότητα υποχωρεί, κάτι που πιθανώς θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Ντάργκι απάντησε: «Είμαστε πάντα έτοιμοι και σε θέση να δράσουμε μακροπρόθεσμα… Σήμερα, παραμένουμε αποφασισμένοι για τη διατήρηση των τιμών καθώς και για την προστασία και την ακεραιότητα του ευρώ». 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και άσκησε πιέσεις στους ηγέτες των χωρών, όπως η Ελλάδα, να συνεχίσουν τις δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη. 

Προτεραιότητα για τους ηγέτες της ευρωζώνης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει η τραπεζική ένωση στην ΕΕ, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Πρέπει αρχικά να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και στις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος που έχουμε ήδη ξεκινήσει», τόνισε ο Ντράγκι.