Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει να κλείσει με την τρόικα το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών αλλά και της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, πριν να αναχωρήσουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ελεγκτών, ωστόσο η συζήτηση έκλεισε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 5 το απόγευμα. Παράλληλα οι ελεγκτές θα έχουν στις 6 το απόγευμα συνάντηση και με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το ζήτημα των ΕΑΣ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι απολύτως βέβαιο, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ «κλείνει», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή. 

Ωστόσο όμως καλύπτει, όπως σημειώνει «Το Βήμα», περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Επίσης η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι το θέμα δεν είναι ούτε το περιουσιακό κριτήριο ούτε η αντικειμενική αξία, αλλά το «ξαναζωντάνεμα» των δανείων που σήμερα θεωρούνται «νεκρά». Δηλαδή, η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού – και εν συνεχεία η μηνιαία καταβολή του – έτσι ώστε τα δάνεια να «ξαναπρασινίσουν». 

Δεν αποκλείεται με έναν ορισμένο τρόπο η προηγούμενη επισήμανση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη. Αυτό θεωρείται ότι στην προκείμενη περίπτωση είναι και το πλέον ουσιαστικό και ίσως το στοιχείο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει την αντίδραση της τρόικας.