current views are: 1

15 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:29

Άκαρπη η συνάντηση Χατζηδάκη με την τρόικα – Αγκάθι τα «κριτήρια» των πλειστηριασμών

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των ελεγκτών για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Δημοσίευση 17:29’
αρθρο-newpost

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των ελεγκτών για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των ελεγκτών για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών. Αυτή την ώρα οι τροϊκανοί συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Οι δύο πλευρές, είχαν δύο συναντήσεις – μία το πρωί και μία το απόγευμα της Κυριακής- οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μηδαμινή πρόοδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εάν η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε ανέρχεται στα 100 μέτρα, εμείς καλύψαμε τα… 20. 

Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους (Λαγκάρντ και Ρεν) για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημείο τριβής παραμένουν τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει το 2014. για τα οποία οι τροϊκανοί στέκονται αμετακίνητοι. 

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η μεταβατική περίοδος θα αφορά όλο το 2014 και ότι θα διατηρηθεί ο νόμος Κατσέλη. Ακόμη, οι δύο πλευρές συμφωνούν πως το μόνιμο καθεστώς θα ισχύσει από το 2015 κατά τα πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου, χωρίς όμως να έχουν δοθεί λεπτομέρειες. 

Να σημειωθεί ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

Όπως δήλωσε το Σάββατο και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα μονομερή παράταση των πλειστηριασμών «θα το δούμε. Προχωράμε με μικρά βήματα προς τα εμπρός και συνεχίζουμε με εντατικό ρυθμό τις κουβέντες». 

Η κυβέρνηση πάντως, σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας, αφού δεν μπορεί να περάσει τις ρυθμίσεις που ζητούν από τη Βουλή. 

Μετά το υπουργείο Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα των ΕΑΣ.


σχετικα αρθρα