current views are: 1

16 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:03

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια της Λαγκάρντ, του Όλι Ρεν και του Ντράγκι

Αδιέξοδο και στην τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς.

Δημοσίευση 05:03’
αρθρο-newpost

Αδιέξοδο και στην τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Αδιέξοδο και στην τρίτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σημείωσε «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα». Συγκεκριμένα ανέφερε «διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους -Λαγκάρντ, Ρεν και Ντράγκι- για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί έστω και σήμερα συμφωνία, ώστε να υπάρχει χρόνος να νομοθετήσει η Κυβέρνηση πριν τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή. Ωστόσο ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί σημερινό ραντεβού.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι έχει υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά στη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.

Για όλες τις παραπάνω κινήσεις έχει ήδη ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Υπάρχει σημαντική διαφωνία για τη μεταβατική χρονιά του 2014 σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τους αριθμούς» λένε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ανάπτυξης. 

Από την άλλη πλευρά σχετικά με την αμυντική βιομηχανία υπάρχει πρόοδος.

«Θα εκπλαγώ αν δεν κλείσουμε τη Δευτέρα με τα ΕΑΣ» έλεγε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Για 2,5 ώρες χθες το βράδυ συζητούσαν το θέμα με την τρόικα, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης, Φώφη Γεννηματά.

Ο χρόνος πιέζει και για να μην χαθούν τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε το απόγευμα η τρόικα να συντάξει και να στείλει την έκθεση με τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ ευρώ, και προτείνει ή όχι την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο

Την Τρίτη το πρωί συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group για το θέμα. 

Αν η εισήγηση είναι θετική η δόση εγκρίνεται.

Αν η εισήγηση είναι αρνητική το θέμα παραπέμπεται στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης.

Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δόση έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα