Ο κατασκευαστικός τομέας κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ΠΓΔΜ

Ο κατασκευαστικός τομέας κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ΠΓΔΜ

Ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 και ο κλάδος που συνέβαλε ιδιαίτερα στην αύξηση αυτή ήταν ο κατασκευαστικός, ο οποίος παρουσίασε άνοδο της τάξης του 30,5%.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Μίλε Γιανακίεσκι δήλωσε ότι η τάση αυτή με την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος.

Ο κατασκευαστικός τομέας κατά τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Το 2014 περιμένω ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα των κατασκευών, διότι θα ξεκινήσει η κατασκευή δυο νέων αυτοκινητοδρόμων, θα συνεχιστεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Demir Kapija-Smokvica (σ.σ.τμήμα του οδικού άξονα X στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ που τη συνδέει με την Ελλάδα), ενώ είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς τη Βουλγαρία και η κατασκευή των έργων για το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας το 2014» δήλωσε ο κ. Γιανακίεσκι.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 (έναντι 2,9% που είχε αρχικά εκτιμηθεί) και κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 3,9% της αρχικής εκτίμησης).

Αυτό σημαίνει ότι, τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ σημείωσε αύξηση 3,13% κατά μέρο όρο.

Ο κατασκευαστικός τομέας ήταν η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αυτής της οικονομίας, με αύξηση 37,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, 33,7% το δεύτερο τρίμηνο και 30,5% το τρίτο τρίμηνο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση του κατασκευαστικού τομέα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα αυξανόμενα κρατικά κονδύλια για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 3% το 2013, γεγονός ιδιαίτερα «θετικό» και «ενθαρρυντικό», όπως το χαρακτήρισε, δεδομένης και της μη ικανοποιητικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο