ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσός κύκλος» εκλεκτών εταιρειών της τρόικας πλουτίζει από τα μνημόνια

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2013, 16:27 / Ανανεώθηκε 16 Δεκεμβρίου 2013, 23:10
«Χρυσός κύκλος» εκλεκτών εταιρειών της τρόικας πλουτίζει από τα μνημόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον «χρυσό κύκλο» εταιρειών που εμπλέκεται στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη φιλοξενεί η επιθεώρηση κοινοτικών θεμάτων, EU Οbserver, δείχνοντας οι φορολογούμενοι πληρώνουν με το αζημίωτο όσους τους… παίρνουν (τα) μέτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον «χρυσό κύκλο» εταιρειών που εμπλέκεται στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη φιλοξενεί η επιθεώρηση κοινοτικών θεμάτων, EU Οbserver, δείχνοντας οι φορολογούμενοι πληρώνουν με το αζημίωτο όσους τους… παίρνουν (τα) μέτρα.

Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco είναι μερικές από τις εταιρίες έργου παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις χώρες που έχουν πιαστεί στα «δίχτυα» του Μνημονίου, με τους φορολογουμένους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία Πορτογαλία και Ισπανία να έχουν πληρώσει για τις «εκλεκτές» αυτές εταιρείες πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «ανεξάρτητοι» αυτοί φορείς επιλέγονται από την τρόικα (Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για να αποφασίσουν πόσες χώρες ή τράπεζες πρέπει πάρουν μέτρα ώστε να αποφύγουν μία πιθανή χρεοκοπία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι 12 περίπου πολύ μεγαλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην αγορά κι έχουν αποκτήσει  προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες.

Οι χρηματοπιστωτικοί αυτοί κολοσσοί προσλαμβάνουν τοπικές δικηγορικές εταιρείες και συνήθως μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες τη Deloitte, την Ernst&Young, την KPMG και την PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Για παράδειγμα η Alvarez and  Marsal, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει συμβουλές στην Ισπανία και 6,6 εκατ. ευρώ για να συντάξει εκθέσεις για την Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάντως, στη Μεγαλόνησο έχουν αρχίσει και διαδικασίες εσωτερικού έλέγχου.

Για την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει πως η BlackRock έχει υπογράψει συμβόλαιο με την χώρα ύψους 12,3 εκατ. ευρώ κάνοντας αναφορά σε ρεπορτάζ των New York Times,  σύμφωνα με το το οποίο «το 2012, η τρόικα και οτιδήποτε συνδεδεμένο με αυτή έχει γίνει τόσο μισητό, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χρησιμοποιεί το ψεύτικο όνομα "Solar" και να απασχολεί 18 ένοπλους φρουρούς».

Φυσικά, τα ερωτήματα που εγείρονται γι' αυτές τις «εργολαβίες» είναι πολλά, δεδομένης της επιρροής των εταιρειών αυτών στις αγορές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές ήταν αυτές που «έσπρωξαν» τις χώρες στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας και κατ' επέκταση στους μηχανισμούς «στήριξης»...