Η διεθνής τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εκτίμησε σήμερα ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας παραμένει «στο σωστό δρόμο» και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.

«Το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και οι αρχές είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν ότι θα εφαρμοστεί» ανακοίνωσαν σε κοινό δελτίο Τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγο νωρίτερα η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση με επιτυχία της 10ης τριμηνιαίας αξιολόγησης που πραγματοποίησε η τρόικα των δανειστών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Πορτογαλίας με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011.

«Πρόκειται για μια αποστολή στην οποία πρυτάνευσε η ηρεμία. Μετά τον Ιανουάριο, θα συζητήσουμε την στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σχολίασε μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος «θα μας επιτρέψει να βρούμε και πάλι το κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας μας που χάσαμε από το 2011 και να δώσουμε ένα νόημα στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κάνει η πορτογαλική κοινωνία», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Η θετική έκθεση των πιστωτών της Πορτογαλίας ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης βοήθειας των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο των συνολικά 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τη στιγμή που η χώρα εξήλθε το δεύτερο τρίμηνο από την ύφεση, η οποία διαρκούσε από τα τέλη του 2010, οι δανειστές της χώρας σημείωσαν ότι «επιπλέον σημάδια μιας οικονομικής ανάκαμψης έχουν προκύψει μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση».

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος τηρούνται» υπογράμμισε η τρόικα στα συμπεράσματά της, κρίνοντας ότι «ο στόχος (σ.σ. μείωσης) του ελλείμματος στο 5,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2013 είναι εφικτός».

Όσον αφορά τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, οι διεθνείς οργανισμοί επανέλαβαν ότι εφόσον ένα μέρος των μέτρων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014 απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, «η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να βρει και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα ισοδύναμα για να τα αντισταθμίσει».

Αυτά τα ισοδύναμα μέτρα, εντούτοις, «θα μπορούσαν να θέσουν έναν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και να μειώσουν τις προοπτικές για μια διαρκή επιστροφή στις αγορές», ανέφερε η τρόικα εκφράζοντας την ανησυχία της.

Προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο διάσωσης τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, η Πορτογαλία οφείλει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών με στόχο να χρηματοδοτήσει το υψηλό χρέος της με τρόπο αυτόνομο.

«Η εκτίμηση των αγορών για το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας βελτιώνεται σταδιακά» και «το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό αλλά διαχειρίσιμο, εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί» κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ωστόσο την ίδια ώρα η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων των εργαζομένων της Πορτογαλίας, η CGTP, ανακοίνωσε την έναρξη μιας εβδομάδας κινητοποιήσεων ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.

Κατά την «εβδομάδα αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αγώνα» αυτή θα γίνουν απεργίες, πορείες και διαδηλώσεις έως την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του CGTP Αρμάντο Φαρίας.

Ο Φαρίας κάλεσε τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό λιτότητας του 2014 και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπάρχει αβεβαιότητα, όπως επισήμανε το Γαλλικό Πρακτορείο, σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να εκτελέσει τον προϋπολογισμό της: υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένα από τα μέτρα να απορριφθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι 13 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να αποφανθούν πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που προβλέπει: τη μείωση κατά σχεδόν 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.