Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άναψε το EuroWorking Group.

Συγκεκριμένα, το EWG ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που υπέβαλε η κυβέρνηση στην τρόικα και ήταν το τελευταίο από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν για την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα η έκθεση που υπέβαλλε η τρόικα επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα ολοκλήρωσε τα τέσσερα πραοαπαιτούμενα δηλαδή το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, την τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και την κατάρτιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη αναμένεται και η τυπική έγκριση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, αλλά και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο το οποίο και θα αποφασίσει την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται:

«Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς της τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ο EFSF θα εκταμιεύσει στη βάση αυτή την δεύτερη υπό-δόση της πέμπτης δόσης, που ανέρχεται στα 0,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Η εκταμίευση απελευθερώνει το ποσό των 0,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο SMP των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών του ευρώ το 2012, το οποίο θα κατατεθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό της Ελλάδας.

Αναμένω ότι οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν γρήγορα τις συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας, ώστε να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πρώτον, η Ελλάδα έχει τοποθετήσει πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Δεύτερον, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αναδιάρθρωση ή την ρευστοποίηση τριών κρατικών εταιριών, που προβλεπόταν να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, υιοθετήθηκε ο Κώδικας Δικηγόρων, για την ενίσχυση αυτού του κλειστού (regulated) επαγγέλματος. Τέλος, η Ελλάδα έλαβε τα απαιτούμενα βήματα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δύο βασικών εταιρειών ύδρευσης, εκκαθαρίζοντας της κυβερνητικές οφειλές, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση τους».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση