Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3747 δηλ. από το επίπεδο των 1,3746 δoλ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3749 δολάρια. 

Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στη διήμερη σύνοδο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να κριθεί σε πιο βαθμό θα συνεχιστεί εφεξής η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (τύπωμα νέου χρήματος). Το 34% των οικονομικών αναλυτών σε έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν ότι η FED θα περιορίσει από τον επόμενο κιόλας μήνας, τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά. 

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 5 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 8,80% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,82%, να παραμείνει στο 6,98%. 

Στη διατραπεζική αγορά η εξόφληση μέρους της ρευστότητας που είχαν λάβει οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του προγράμματος LTRO συνεχίζει να πιέζει ανοδικά τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε χορηγήσει μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισ. Ευρώ. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,567% από 0,563% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,49% από 0,484%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,39% από 0,387%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,298% από 0,29%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,243% από 0,234% που έκλεισε χθες.