Πετρέλαιο, σε ποσότητες από 1,2 – 1,4 δισ. βαρέλια, αξίας 60 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με βάση δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο, η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα.

Λακκοτρύπης: Θα έχουμε καλύτερη εικόνα το 2014

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στο οικόπεδο 12 θα έχουμε την Άνοιξη του 2014.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός ενέργειας καταρχάς υπενθύμισε παλαιότερη μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, η οποία αναφέρονταν στην παρουσία τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η πρόβλεψη για φυσικό αέριο σταδιακά επιβεβαιώνεται, συνεπώς μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι προοπτικές ύπαρξης και πετρελαίου είναι καλές. Το καλοκαίρι του 2013 η Noble ολοκλήρωσε τρισδιάστατες έρευνες στο οικόπεδο 12, τα ευρήματα των οποίων αναλύονται και θα γίνουν γνωστά την Ανοιξη του 2014», επισήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «τότε θα έχουμε πληρέστερη εικόνα κατά πόσο υπάρχει πετρέλαιο, ενώ η επιβεβαιωμένη παρουσία του θα διευκρινιστεί μόνο αφού γίνει γεώτρηση».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης  θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης στις Βρυξέλλες, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ενέργειας, καθώς και οργάνων της ΕΕ. 

Επίσης, ο Υπουργός θα συναντηθεί σήμερα με δημοσιογράφους από κοινοτικά έντυπα, διεθνή πρακτορεία και ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους οποίους θα ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα υδρογονανθράκων.

Την ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 επιβεβαίωσε ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης. 

Έκανε λόγο για ουσιαστικές ποσότητες πετρελαίου, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν το σκηνικό, καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ πιο εύκολο για εξόρυξη. Η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και διάθεσης του στην αγορά μπορεί, είπε, να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις. 

Ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 δεν είναι καινούργιες, αλλά αναφέρθηκαν επίσημα από τους αρμοδίους της Noble, κατά την πρόσφατη γενικής της συνέλευσης. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία τα δεδομένα αυτά θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν ενδεχομένως και από άλλες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται για να αγοράσουν μερίδιο από αυτό που ανήκει στη Noble.