Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που έδωσαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Με τη συμφωνία για τα ΕΑΣ επετεύχθη το τελευταίο προαπαιτούμενο, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου με την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει με πολλά θέματα προς συζήτηση στις αποσκευές της.

Μετά την οριστική συμφωνία της Τρίτης με το κλιμάκιο των δανειστών στην Αθήνα, η έγκριση της δόσης ήταν μία τυπική διαδικασία. Το Euroworking Group και το Eurogroup, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, μίας και τελικά πέρασε το σχέδιο για τα ΕΑΣ.

Το σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

«Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος.

Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Με άγριες διαθέσεις θα επιστρέψει η τρόικα

Η έγκριση της δόσης έδωσε μία μικρή ανάσα στην κυβέρνηση που έχει μπροστά της έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με ζητήματα καυτά και κυρίως ανοιχτά.

Η τρόικα θα επιστρέψει μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών και στο τραπέζι θα πέσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017.

Παράλληλα θα συζητηθούν η κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, με τελικό στόχο την συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.