Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Όλα πρίμα πάνε για την γερμανική οικονομία την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος -και όχι μόνο- «βουλιάζει» στην ύφεση, με την κατάσταση αστάθειας στην ευρωζώνη να αποτελεί τις ιδανικές συνθήκες για συνέχιση της επιτυχημένης συνταγής Μέρκελ και Σόιμπλε, που θα παραμείνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού για τουλάχιστον μία τετραετία.

Οι αριθμοί απεικονίζουν με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο «τρίβει» τα χέρια του. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου ανακοίνωσε χθες ότι προβλέπει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ύψους 1,9% για το 2014.

«Η γερμανική ατμομηχανή προχωρά», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες δεν είναι πια τόσο ανασφαλείς, ενώ η προοπτική αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων είναι ισχυρή, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η εσωτερική ζήτηση. 

Το Ifo εκτίμησε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (από το 7% στο 7,3%), ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει «καρφιά» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ, που μέσω επίσημων θέσεών τους τόνισαν ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει την ψαλίδα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη, εμποδίζοντας την ανάκαμψη των υπερχρεωμένων χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ερευνήσει το ζήτημα, όμως, το να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1% του ΑΕΠ της χώρας λίγο απασχολεί το Βερολίνο που είδε τις εξαγωγές να σημειώνουν ρεκόρ στις εξαγωγές για τον Οκτώβριο, αξίας 99,1 δισ. με το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται στα 17,9 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίστηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2011.

Την ίδια ώρα η οικονομική δραστηριότητα εκτός Γερμανίας όχι μόνο «ατμομηχανή» δεν θυμίζει, αλλά περισσότερο πάει προς… εκτροχιασμό. Η υποχώρηση της δραστηριότητας στη Γαλλία και η συρρίκνωση συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τη βρετανική εταιρεία Markit να χαρακτηρίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ως το «νέο ασθενή» της Ευρώπης. Και πώς να μην είναι αφού η ανεργία κατέγραψε το υψηλότερό της ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

Παρόμοια και χειρότερη είναι η κατάσταση και για την Ιταλία, με Πορτογαλία, Κύπρο και Ισπανία να αδυνατούν να σηκώσουν κεφάλι. Η Γερμανία εκμεταλλεύεται τις συνθήκες επιβάλλοντας τα «θέλω» της όπως έγινε και στην περίπτωση του νέου μηχανισμού εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από το 2016 -όπως ήθελε το Βερολίνο- αντί για το 2018. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι γερμανικές τράπεζες έσταζαν μέλι για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προ ημερών, με αφορμή τις συζητήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αναδιάρθρωσης τραπεζών. «Έχουμε λόγους να είμαστε υπερήφανοι, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έκανε ό,τι μπορούσε για τις γερμανικές τράπεζες» δήλωσε ο διευθυντής του Συνδέσμου Ιδιωτικών Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ.

Τα οφέλη από την κρίση που ξέσπασε στην ευρωζώνη είναι πολυδιάστατα για τη γερμανική οικονομία (όπως το ασφαλές και κερδοφόρο «καταφύγιο» των γερμανικών ομολόγων), με την Άνγκελα Μέρκελ να εκμεταλλεύεται ιδανικά τις συνθήκες, εις βάρος, φυσικά, των κατ' όνομα εταίρων. 

Αποδεικνύεται συνεχώς ότι η Γερμανία δεν εγκατέλειψε ποτέ το μάρκο. Απλά το «μεταμφίεσε» σε κοινό νόμισμα για να το υιοθετήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή.