Θετικά εκτιμούν τη συμφωνία που επετεύχθη για τα προαπαιτούμενα οι αναλυτές της Eurobank, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να κλείσει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το επόμενο Eurogroup, καθώς και το ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου 2013.

«Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του θέματος των πλειστηριασμών ανοίγουν τον δρόμο για το κλείσιμο και των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης» αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο «Επτά ημέρες οικονομία». Όπως τονίζεται, η χθεσινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών κλείνει ένα θέμα που λειτουργούσε επιβαρυντικά όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014, επισημαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για τα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμό του, καθώς και για την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Ο χρόνος που έχει χαθεί είναι σημαντικός και οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα επιβαρύνει τη διαδικασία εύρεσης λύσης για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα με κυριότερο αυτό της ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρεται σχετικά.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των θεμάτων  που εκκρεμούν είναι εκείνη του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank, προσθέτοντας ότι, παρά τη σημαντική προσπάθεια όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου (απελευθέρωση ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εμπορικές μισθώσεις, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, νέο κύμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο), «σίγουρα απέχουμε πολύ από τη θετική αξιολόγηση της τρόικας».

«Το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 αναμένουμε ότι θα παραμείνει ανοικτό τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014» εκτιμάται στο δελτίο.

Οι αναλυτές της Eurobank θεωρούν ότι μια τελική συμφωνία για όλα τα ανοικτά ζητήματα των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρωτεύον αυτό των πλειστηριασμών, αλλά και για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2014.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρυνθεί το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και το η κυβέρνηση θα απολέσει «βαθμούς ελευθερίας» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. «Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δε θα είναι “η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίση” αλλά άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρουν σχετικά.